Менопаузата и вие

- 2024-08-27-

Може би си мислите, че менопаузата означава край на един звезден сексуален живот или може би е точно обратното – и вярвате, че когато менструалният ви цикъл спре, либидото ви ще се повиши, отваряйки вратата за по-честа и спонтанна интимност. За мнозина реалността поставя някакво място между двете, но какво всъщност е менопаузата и как този преход засяга нас и нашия сексуален живот?

Менопаузата представлява значителни промени в нашия хормонален баланс, при които нивата на естроген спадат, менструацията спира и продължителността на репродуктивните ни години приключва естествено. Най-често това се случва с възрастта, но в някои случаи може да бъде предизвикано от операция, заболяване или като страничен ефект от лечението на определени състояния.

Обикновено менопаузата не се диагностицира или официално признава като такава, докато не изминат 12 последователни месеца без цикъл, но признаците и симптомите на тази неизбежна жизнена фаза могат да започнат много по-рано.

И така, какви са тези знаци? Какво можем да преживеем и как могат да ни накарат да се почувстваме?


Влезте в перименопаузата

Етапът преди основното събитие, където телата ни започват прехода към пълна менопауза. Нивата на хормоните ни варират, производството на яйцеклетки започва да намалява и някои симптоми може да станат забележими за нас. При повечето хора това се случва от около 40-годишна възраст, но варира във времето и интензивността за всеки човек.


По време на перименопаузата ние все още сме фертилни, въпреки че може да започнем да изпитваме нередности в месечните си цикли, пропускайки един тук и там или да имаме две менструации наведнъж. Гърдите ни могат да се чувстват нежни, а вагината може да се чувства по-малко чувствителна и по-суха от обикновено.

Промените в нивата на нашите хормони обаче могат да ни засегнат по много начини, освен физически – възможно е да се почувстваме неочаквано тревожни, настроението ни да се промени в увеселителен парк или желанието ни да имаме и да започнем интимност е по-малко от обикновено. Въпреки че за някои сексът все още е на първо място в дневния ред - дори през тези месеци преди менопаузата.


Следващата глава

След като последната ви менструация дойде и изчезне, вие официално сте в менопауза. Въпреки че може да не знаете това веднага. Въпреки че това е втората фаза от пътуването на менопаузата, тя е тази, с която хората най-много свързват менопаузата, но не всички от нас наистина разбират какво представлява.

За много от нас сексът и интимността се променят значително тук. Някои от нас ще изпитат облекчение, че вече не изпитват обичайните си симптоми на ПМС като мигрена или болки в таза, след като са дали на месечните си цикли еднопосочен билет до страната, от която няма връщане.

Това означава, че чувстваме, че можем да бъдем по-авантюристични в спалнята или по-спокойни, тъй като се тревожим по-малко за дискомфорта и се фокусираме повече върху удоволствието.

Потърсете на правилните места и определено има няколко положителни предимства за менопаузата.

Но това не е просто плаване за всеки. За тези от нас, които винаги са оценявали младежкия си вид, това е и мястото, където могат да започнат да се появяват естествените признаци на стареене. Понякога разпределението на теглото ни се променя или можем да открием, че имаме проблеми със съня поради нощно изпотяване и безсъние.

Тъй като вече не сме фертилни, може да изпитаме емоции като скръб от загубата на нашите детеродни години или да почувстваме спад в самочувствието и способностите си поради тази винаги неуловима „мозъчна мъгла“

Менопаузата е различна за всеки и в някои случаи може да засегне няколко аспекта от живота ни, включително нашите взаимоотношения и кариера.


Краят на една ера

През гората и в гората, фазата след менопаузата означава края на една ера. Често досега повечето от нашите първоначални „шокови симптоми на менопаузата“ са започнали да избледняват в ефира. Някои хора твърдят, че това време се чувства много като „прераждане“ или време да се насладите на живота по различни начини.

Вече не сме ограничени от нашите календари, планиране на срещи и пътувания в предпоставката на следващия ни месечен цикъл. За много от нас „мозъчната мъгла“ и пропуските в паметта също стават по-малко забележими и физическите ни симптоми започват да отшумяват.

Връща ли се интимността, както много преди менопаузата да надигне главата си? За много от нас, абсолютно – и още по-добре! Хиляди хора след менопаузата се радват на по-здравословен сексуален живот от всякога, други откриват нови и вълнуващи начини да изследват своите сексуални фантазии и предпочитания.

За някои може да е случай на приемане, че сексът не се чувства и вероятно няма да се чувства като преди, и стават по-фокусирани върху емоционалните слоеве на правенето на любов, което все още може да доведе до по-дълбока близост с нашите партньори .