Златни правила за поддържане на вашата вагина щастлива и здрава

- 2024-08-19-

Всяка жена трябва да се грижи за вагиналното си здраве, но какво точно е здрава вагина?

Въпреки че зависи от няколко фактора, като възрастта на жената, здравата вагина обикновено има киселинно pH и е естествено смазана.

Вагиналният микробиом е деликатен и бактериалният баланс на този микробиом може значително да повлияе на вашето здраве.

Секрецията е естествена физиологична реакция, която се състои главно от отделени цервикални и вагинални клетки. Здравата вагина отделя и малки количества секрет.

Докато някои жени може да не знаят за това, други може да забележат до една чаена или супена лъжица секрет всеки ден.

Нашето вагинално здраве може да повлияе на качеството на нашата плодовитост и сексуален живот. Всяка промяна във вагиналната миризма на жената или цвета на нейното течение, която е придружена от дискомфорт - независимо дали е дискомфорт в таза или вулвата, сърбеж или парене - трябва да се обърне внимание.

Винаги помнете, че някои лубриканти, талк и сапуни за вагинално почистване променят вагиналния бактериален баланс и могат да увеличат риска от инфекции на пикочните пътища, бактериални или полово предавани инфекции.

И все пак, парливият въпрос остава: Какви са основните неща, когато се грижите за отдела на долния етаж и има ли някакви големи не-не, които да избягвате?

Ако вагината ви можеше да говори, предполагаме, че тя би била доста гръмогласна по отношение на това, което трябва и не трябва да се прави във вагиналната грижа.

Но като се има предвид, че повечето от нас не са родени вагинални шепоти, ние сме съставили списък с правила за вагинално здраве, за да гарантираме, че вагината остава щастлива, здрава и безпроблемна.


Правило 1: Не се къпете Толкова съжаляваме, че ви го нарушаваме, но въпреки че може да оцените аромата на „лятен свеж“ душ – вагината ви не го прави – тъй като обливането наистина е вредно за вагината. И така, как да го поддържаш чист долу?

Е, оказва се, че тези прекрасни органи не само внасят живот в този свят, но и се поддържат чисти. Те постигат това чрез естествено регулиране на здравите бактерии и нивата на pH.

Обливането всъщност унищожава някои добри бактерии, променя рН и ви прави по-податливи на инфекции.

Какво ще кажете да миришете много свежо? Гениталиите на всеки човек имат различна миризма и има естествени начини да промените специфичния си аромат, като например промяна на диетата си. Ананасът например може да направи вагините по-сладки на вкус или миризма, докато аспержите могат да имат обратния ефект.

Ако все още сте категорични, че искате да почистите вагината и вулвата си, използвайте продукти без аромат и мийте само големите срамни устни. 


Правило 2: Проверете смазката си Никой разумен човек няма да оспори факта, че смазката е просто фантастична.  Има потенциал за всички участници. Въпреки това, има някои съставки, които могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Глицеринът, например, е свързан със захарта и макар да е ефективен при поддържането на лубрикантите влажни, той може също така да насърчи бактериалния растеж във влагалището. Петролните продукти също се считат за забранени, тъй като те могат да повлияят на естественото ниво на pH на вагината. 


Правило 3: Използвайте безопасни секс играчки Чудили ли сте се как работят някои играчки за възрастни и дали са напълно безопасни? Е, оказва се, че не всички секс играчки са безопасни и не са подходящи за нищо друго освен да заемат място в чекмеджетата.

Ако се придържате към играчки, направени с някой от горните материали, трябва да останете на сигурно място. Те обаче трябва да са чисти, медицински или дори хранителни материали, а не смеси.

Също така е препоръчително винаги да купувате играчките си от реномиран доставчик (като нас!), за да осигурите качествен, безопасен за тялото продукт и отлична инвестиция във вашето сексуално благополучие.


Правило 4: Избършете отпред назад Въпреки че това е доста очевидно, трябва да се каже! Винаги избърсвайте отпред назад, когато пикаете.

Доказано е, че това действие минимизира риска от развитие на инфекции на пикочните пътища, тъй като е по-малко вероятно да замърсите вагината си с изпражнения (които искате да държите възможно най-далече от уретрата!).


Правило 5: Вземете предпазни мерки за безопасен секс. Това включва носене на презерватив с всеки нов сексуален партньор и редовно провеждане на тестове за ППИ (инфекции, предавани по полов път). ППИ могат да засегнат хора от всякаква възраст и въпреки че са най-чести при тези на възраст 25 години и по-млади, най-високото увеличение на нивата на инфекция през последните години е сред възрастните над 50 години.

Изненадващо (и доста плашещо), повечето ППИ са асимптоматични, така че няма да разберете, че имате такава, освен ако не се изследвате. Колкото по-бързо се диагностицира ППИ, толкова по-добра е прогнозата.


Правило 6: Не пренебрегвайте тазовото си дъно. Тазовото дъно се състои от мускулна прашка, която минава между бедрените кости и поддържа матката, яйчниците, пикочния мехур и вагината. За здрава тазова и сексуална функция тези мускули трябва да са здрави и в добро работно състояние.

Когато те отслабнат, това причинява инконтиненция, пролапс на матката и пролапс на вагиналната стена. Всички жени трябва да включат упражнения за тазовото дъно в ежедневието си, за да укрепят тези мускули.


Правило 7: Уринирайте след секс Създайте си навик да ходите до тоалетната след секс, дори ако не сте опитали пълна проникваща секс позиция, а вместо това просто сте направили любовна игра или сте използвали любимите си секс играчки.

Пикаенето след секс ви позволява да почистите дискретно, особено ако сте предразположени към инфекции на пикочните пътища, тъй като помага за изхвърлянето на всички вредни бактерии от уретрата.


Правило 8: Носете дишащи дрехи Вагините са много по-щастливи, когато са облечени в дишащи дрехи като памук. И докато памучното бельо не винаги е най-секси вариантът, тази материя притежава качества за поглъщане на влага, което може да помогне за намаляване на количеството влага, което стимулира развитието на бактерии.

Без значение какъв вид бельо изберете, не забравяйте да го сменяте редовно. Премахването на влажните дрехи възможно най-скоро също може да помогне за намаляване на проблемите.


Правило 9: Сменяйте често хигиенните си продукти Ако разчитате на превръзки, тампони или менструални чашки, уверете се, че ги сменяте редовно. Това ще попречи на вредните микроорганизми да растат и да нарушат pH на вагината ви.  

Винаги поставяйте тампони с чисти ръце и никога не използвайте санитарни предмети, ако са паднали на пода. Ако използвате менструална чашка, измивайте я в гореща вода след всяка менструация.


Правило 10: Не забравяйте вашите вагинални здравни прегледи Редовните здравни прегледи може да изглеждат като скучна работа (а за тези в дългосрочни партньорства ненужни), но са от решаващо значение по отношение на вагиналните грижи. Здравните прегледи включват прегледи на сексуалното здраве и прегледи на шийката на матката.

Цитонамазките се правят веднъж на три години и отнемат само няколко минути. Те също така позволяват на вашия лекар да прегледа здравето на вагината ви и да провери за опасения като брадавици. Грижете се за вагината си… това е единственото, което имате! Поддържането на оптимално вагинално здраве не е еднократна работа. За щастие има много основни и ясни неща, които можете да прилагате ежедневно, за да гарантирате, че вагината ви е добре защитена, щастлива и здрава.