Как мастурбацията може да намали прегарянето

- 2024-07-03-

Сексът играе роля за щастието

Учените и антрополозите като цяло са съгласни, че сексът има тенденция да играе роля в цялостното ни щастие. Проучванията показват, че сексуалното удовлетворение играе роля за по-щастливите бракове, а по-щастливите бракове играят роля за по-голямото сексуално удовлетворение. Но какво да кажем, когато сме сами? Какво ще кажете за чувството ни за благополучие, когато сме сами? Ако здравословната интимност с партньор е маркер за щастие, има ли същите дългосрочни ефекти интимността, докато сте сами?

Много експерти в областта на секса и човешкото поведение ще ви кажат, че всеки вид интимност е полезен за човешкия мозък и не е задължително да е сексуален. Самото хващане на нечий поглед от другия край на стаята или държане за ръце може да наводни тялото ви с хормони на щастието като допамин и окситоцин. Интимността може да бъде мощен инструмент, когато става въпрос за намаляване на стреса.

Грижата за себе си и управлението на стреса не са лукс и редовното освобождаване на хормони като окситоцин е чудесен начин да помогнете за справяне с натоварения график, тъй като този свързващ хормон буферира срещу хормони на стреса като кортизол, които могат да ви направят уморени, стари и с наднормено тегло.

Всъщност ново изследване ни казва, че по-голямата част от хората избират да опитат да намалят стреса, като се разходят, подремнат, медитират, правят секс или мастурбират. Самодокосването носи толкова много ползи за здравето, включително засилване на хормоните на тялото ви за добро настроение, регулиране на нервната система и освобождаване на напрежението за облекчаване на стреса.

А мастурбацията не само помага за успокояване на безпокойството. Сексуалните мисли и чувства, физическото докосване и оргазмите имат и други суперсили, осигуряващи яснота на ума, по-добра функция на мозъка и тялото и по-добра връзка със самочувствието, границите и партньорите. Накратко, ползите от реалността са неограничени. Ето няколко начина, по които любовта към себе си може да ви помогне да живеете по-здравословен и балансиран живот.

Удоволствието може да намали болката

Когато изпитваме сексуално удоволствие, хипофизната жлеза се активира и ендорфините като окситоцин и вазопресин се повишават. Насърчаване на намаляването на болката, интимността и свързването. Окситоцинът и допаминът не само създават добро усещане, но и могат да намалят болката в тялото. Изследователите са открили, че редовният секс може да помогне за облекчаване на главоболие и менструални спазми.

Dopamine responds to rewards like food and orgasms encouraging the brain to seek out more and oxytocin is known as the 'cuddle hormone' that encourages bonding and connection. If you 're struggling with issues like chronic pain and sex or conditions like vaginismus, these two chemicals, along with serotonin and vasopressin, released after sex, can both relax the body and ease pressure and pain.

Оргазмите могат да намалят тревожността

Вазопресинът е хормонът, отговорен за охладненото, оспорвано чувство, което изпитваме след секс или мастурбация. Понижава нивата на кортизола и подобрява качеството на съня, особено при хора, определени като мъже по рождение. Оргазмите също произвеждат окситоцин и колкото повече от този хормон имате в тялото си, толкова по-добре, защото ви кара да се чувствате спокойни и свързани със себе си и другите. Проучване на плъхове показа, че плъх с високи нива на окситоцин остава спокоен, когато околните плъхове са тревожни.

Логическата част от мозъка ви, отговорна за преценката и вземането на решения – страничният орбитофронтален кортекс – по същество се изключва по време на секс. Ето защо може да се чувствате по-смели и по-малко възпрепятствани по време на секс или мастурбация. Деактивирането на тази част от мозъка също е свързано с намален страх и безпокойство, така че естествено самодокосването и сексът могат да намалят ефектите от тревожността и депресията.

Оргазмите могат да ви помогнат да спите по-добре

Оргазъмът сигнализира на парасимпатиковата нервна система да започне регулиране надолу и префронталната кора, която преди това е била активирана до оргазъм, също се регулира надолу. Това предизвиква състояние на спокойствие, което се допълва от пикове на окситоцин и кортизол – хормонът на стреса – потапяне. Помните ли вазопресина? Това придружава освобождаването на мелатонин, който е известен също като хормона на съня.

Ако се борите с безсъние, прегаряне или преживявате перименопауза, което може да причини проблеми със съня, може да помислите за практикуване на любов към себе си преди лягане. Това е и причината, поради която повечето хора обичат да гледат еротично съдържание или да слушат аудио порно преди лягане, а не първото нещо сутрин например.

Удоволствието насърчава функционирането на тялото

Ползите от пика на окситоцин са безкрайни и не е необходимо да изпитате оргазъм, за да усетите ползите. Самодокосването може да намали възпалението в тялото, като поддържа ниски нивата на кортизол – кортизолът може да увеличи производството на мазна кожа, което може да запуши порите и да причини възпаление и обриви. Мастурбацията също може да помогне за регулиране и нулиране на нервната система, като насърчава здравословния обмен на клетките и по-добрата циркулация, което поддържа тялото да функционира здравословно и разпределя хранителните вещества и хормоните там, където тялото ви има най-голяма нужда от тях. Постигането на оргазъм може също така да модулира имунната ви система чрез намаляване на стреса и възпаление в тялото. Проучванията показват, че по-редовните оргазми могат да променят имунната система на жената, за да бъде готова за зачеване, състояние, което продължава през цялата бременност. Така че можете по същество да повишите имунитета си, като практикувате любов към себе си редовно.

Оргазмите могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Сред тези магически хормони имаме и дехидроепиандростерон (DHEA), който по същество е хормон против стареене, който помага за регулиране на мускулната сила, костната плътност и телесните мазнини. Естествено започва да намалява през двадесетте ви години. Сексуалната възбуда обаче помага за повишаване на нивата на DHEA. Така че отдаването на ежедневна или дори седмична сесия на любов към себе си може всъщност да ви помогне да живеете по-дълго. Всъщност едно проучване сред мъже на средна възраст установи 50% по-ниска смъртност сред тези с висока честота на оргазъм в сравнение с групата с нисък оргазъм. Това означава ли, че е време здравните специалисти да препоръчват секс играчки? Със сигурност не можеше да навреди.

Ползите за физическото и психическото здраве от мастурбацията повишават телесното здраве и ви оставят място да изпитате спокойствие и да се съсредоточите върху това, което е важно за вас. Претовареният ум може да бъде едно от най-лошите неща за общото ви благосъстояние и ще се прояви в цялото ви тяло и във всички области на живота ви. Така че проверете със себе си, уверете се, че сте наясно с това как се чувства тялото ви, нивата на тревожност и връзката ви със себе си и може би отделяйте двадесет минути на ден за дълбоко дишане и практикуване на любов към себе си. Не е нужно да имате оргазъм, само едно леко докосване може да бъде достатъчно, за да се саморегулирате и да засилите тези хормони, които се чувстват добре.